СЕРВИЗ WEB ОЩЕ ПРОМОЦИИ
BG

DLNA сървър и как да го ползваме в ежедневието си

Последна промяна: 2014-10-31 18:02:03

Последно време започна да се шуми доста относно DLNA протокола или както се казваше преди това "UPnP A/V". На ляво и на дясно се споменава, че това устройство поддръжа този нов протокол, но повече хора хора дори не знаят за какво става дума и нищо не им говори тази поддържка. Точно за това реших да обясня малко по-подробно за какво се ползва и как може да се ползва.

Основно този протокол се използва за споделяне на аудио и видео файлове. Почти всички смарт телевизори, конзоли за игри, смартфони, таблети го поддържат. Някой направо от кутията други с инсталиране на допълнителни програми.

Идеята за ползването на този протокол е много приятна и в последно време с излизането на няколко безплатни приложения става много удобна за споделяне на аудио и видео между отделните устройства. Нека да кажем, че имате лаптоп изтеглели сте си интересен филм с високо качество, но на 15 инчовият ви лаптоп почти няма да направите разлика в качеството, но на скоро сте си купили и 50 инчов смарт телевизор с поддръжка на DLNA протоколът в такъв случай спокойно можете да си пуснете да гледате филмът на телевизорът направо от лаптопа ви без да е нужно да ползвате външен хард или usb флаш памет. За целта са ви нужни WiFi/LAN, средна хубост лаптоп, смарт телевизор или такъв поддържащ DLNA и DLNA програма за лаптопа ви. В случая след доста тестове и перипетии аз съм се спрял на serviio. Безплатна програма с добра поддръжка на различни видове устройства. След инсталирането на DLNA сървъра и правилното му конфигуриране спокойно ще можете да гледате филми направо от лаптопа/десктопа ви и да забравите малките екрани.

Също така ако имате таблет или смартфон с Android с достатъчно памет можете спокойно да си споделяте видео файловете, снимките или музиката директно към телевизора ви с помощта на BubbleUPnP. Също е безплатно приложение и до в момента не съм срещнал проблем със споделянето на файлове. Инсталирането е направо от Play Store-a на Android и в общи линии ако сте закачени към домашния си WiFi сте готови да пуснете всичко направо от телефона/таблета ви на телевизорът.

Всички нови конзоли идват с вградени DLNA сървъри, за по-лесно споделяне на информация по мрежата. Но там е въпрос вече на поддържане на телевизори.

В общи линии с развитието на технологиите споделянето на лични файлове с преживяни лични моменти или гледането на филм, разглеждането на снимки, слушането на музика може да се осъществи чрез наличието на WiFi и няколко устройство който са в крак с времето.

 

Приятно споделяне и край за мен!!!