СЕРВИЗ WEB ОЩЕ ПРОМОЦИИ
BG
header_image

Хардуерно почистване на лаптоп

Последна промяна: 2015-01-27 15:46:06

fan_dust_5

 

Днес ще обърнем внимание на почистването на хардуера на вашия лаптоп. Ще отговоря на въпросите, Защо, Как и Колко често да се почиства!

 

 

 

ЗАЩО?

 

А защо почиствате настолните компютри? Защото събират прах. Особено при лаптопите които седят най-вече в скута ни и събират всичките мъхчета, косми и малки прашинки които биват засмукани от вентилатора. В повечето случай и особено когато сглобката на лаптопа е добра, задръстването с прах се ограничава само до вентилатора. Но не си мислете, че това е добре.

При липса на добра циркулация на въздух поради събирането на прах, който се натрупва по охладителната решетка и образува гъбообразно творение от прах и косми примесени понякога и с трохи... дам знам, че ядете пред лаптопа, и всичко това води до постоянна работа на вентилатора без успешно да успее да охлади процесора, видео картата и чипсета. Първото нещо, което става е че се съкращава животът на вентилатора, поради натрупана топлина в отсека за охлаждане, поради постоянната му работа и поради факта, че вентилаторите не са направени за продължителна работа на максимална скорост. Друг недостатък е че батерията на лаптопът ви започва да свършва по-бързо поради постоянно духащия вентилатор и третата вреда, която е най-сериозна е липсата на адекватно охлаждане на процесорът, видео картата и чипсета.

 

Защо е толкова голяма вредата?

Както повече чипове и тези, са запоени директно към дъното най-вече чипсета. Процесора в последните години започнаха да го монтират на различни видове сокет подложки, за по лесна подмяна. Видео картите понякога са директно към дъното или са вградени в чипсета или процесора, а в най-добрия случай са външни платки, но и те страдат от същия проблем като при чипсета.

 

fan_dust_1

 

fan_dust_2

 

fan_dust_3

 

 

fan_dust_4

 

Първия проблем със събирането на прах е натрупването на топлина от работата и липсата на адекватно охлаждане, което повишава температурите на дъното. Без значение, че почти всичко в днешно време идва с термо защити и при прегряване автоматично изключват системата за да я запазят от повреда все пак се наблюдават сериозни повреди. Повредата идва от това, че лаптопът е направен да е удобен за разнасяне и местене. Повишавайки работната температура на дъното е предпоставка за появата на лоши спойки, които водят до нестабилна работа на системата, а понякога когато говорим за разпоен процесор, чипсет или видео карта и за спиране на системата.

 

Защо трябва да се стигне до разпояване на чиповете?

Защото е неизбежно когато говорим за висока температура и мобилни устройства. Шоково преместване на лаптопа или изтърване са доста добър довод в комплект с високата температура. След това е нужно презапояване на специален стенд и то ако е възможно да се извърши процедурата. А в някой случай може да се окаже по-добре закупуването на нов лаптоп.

 

 

КАК?

 

Единствения надежден начин за почистване е чрез отваряне на лаптопа и ръчно почистване на прахта. Заедно с почистването на прахта е хубаво да се смаже и вентилаторът. На пазара могат да се намерят хубави силиконови смазки за вентилатори, които не задържат прах и които ще удължат живота му.

Важно е да се отбележи, че при тази процедура е хубаво и да се смени и термо пастата на всички чипове, които се охлаждат от охладителните тръби. Така и така е отворен, а и в повечето случай при работа на висока температура термо пастата се спича и се втвърдява, което води до точно обратния ефект и в определени случай даже може да спомогне за разпояването на някой от чиповете.

Ако не сте сигурни какво правите и как да го направите винаги можете да се обърнете към сервиз в който сте сигурни, че ще извърши процедурата качествено, на време и с нужното уважение към вашата техника.

 

 

КОЛКО ЧЕСТО ДА ГО ПОЧИСТВАМЕ?

 

В повечето случай веднъж годишно е напълно достатъчно. Но ако сте от типът хора, които си лягат и стават с лаптопа в буквалния смисъл, тогава е хубаво веднъж на 6 месеца, за да си спестите главоболията и в краен случай закупуването на нов лаптоп на 2 години.