СЕРВИЗ WEB ОЩЕ ПРОМОЦИИ
BG

Как да увеличим радиуса на WiFi с помощта на втори рутер

Последна промяна: 2014-12-23 16:54:34

Здравейте, коледни джуджета и снежанки, вторите да се облекат малко по-добре за празниците. :)

Предстой да се събирате сега по празниците повече хора на едно място, но понякога WiFi сигналът ви не е достатъчно добър и може да се окаже, че не покривате целият апартамент/къща/хижа/хотел. И тук идва на помощ тази статия.

За да увеличите WiFi сигнала ще са ви нужни две WiFi рутера. Един скъп и хубав, който ще поеме цялата работа и един евтин, който ще се ползва само като Access Point. Изборът на рутери си остава за вас.

Какво трябва да се направи.

 1. Включете в захранването и двата рутера и си пригответе по един LAN кабел. Това е стъпката в която се изискват най-малко умения. :)
 2. След като сте ги подкарали имате два варианта за да продължите. Първият е да ползвате LAN кабела към всеки от рутерите, за да влезете в тях. Вторият е да ползвате WiFi, за да свършите работата. LAN кабела можете да ползвате само с настолен компютър или лаптоп. WiFi става за телефон/таблет.
 3. Ако не знаете паролите за двата рутера можете да им върнете фабричните настройки като следвате стъпките на производителя, но така ще загубите всички до сегашни настройки. Ако знаете паролите преминете на следващата стъпка.

 

Рутер 1

Рутер 2

Това ще е рутерът, който ще ползвате за администриране на цялата мрежа. Хубаво да е по-качествен от другия.

Този рутер ще се ползва само за Access Point. Всеки рутер в 20/30 левовия диапазон може да свърши работа. Ще се ползва единствено заради WiFi-а.

 1. Надявам се вече сте се закачили и сте се логнали в рутера. Ако е така първото нещо, което трябва да направите е да зададете статично IP на този рутер за вътрешната мрежа. Предлагам ви да му зададете IP: 192.168.0.254
 2. Уверете се, че сте активирали DHCP сървъра и му направете настройки по желание. Препоръчвам ви да му зададете да раздава IP-a в диапазона 192.168.0.100 - 192.168.0.199. По този начин ще оставите първите 100 IP-а свободни за запазени устройства във вашата мрежа. И бързо ще се ориентирате кое устройство какво е.
 3. Ако сте готови с настройките по DHCP сървъра време е да включите към WAN порт-а на този рутер интернет кабела от доставчика ви и да се уверите, че имате интернет.
 4. Следва да настройте WiFi-а. Тук е важно да се отбележи, че SSID името на рутер 1 и SSID името на рутер 2 трябва да са различни, паролите могат да са еднакви. Примерно да кажем ще зададем на рутер 1 SSID: HOME1, а на рутер 2 SSID: HOME2. Разделете и каналите на коото предават, ако единия е в началото от 1 до 6, другия да е в края от 6 до 12. Идеята е да са максимално разделени, за да няма смущения. Ако изберете за рутер 1 канал 3, за рутер 2 изберете канал 9.
 5. Ако всичко е нормално и имате интернет можете да продължите със настройките по рутер 2.
 6. Ако сте готови с рутер 2 следва да прекарате кабел от рутер 1 до рутер 2. Кабелът трябва да излиза от някой от LAN портовете на рутер 1 и да влиза в някой от LAN портовете на рутер 2. За бързо четящите и пропусналите, кабелът от рутер 1 влиза в LAN, а не във WAN порта на рутер 2.
 7. Ами готови сте. Сега би трябвало и двата рутера да пръскат WiFi, като първият раздава през DHCP сървърът адреси на всички закачени устройства към двата рутера.

 

 1. Надявам се вече сте се закачили и сте се логнали в рутера. Ако е така първото нещо, което трябва да направите е да зададете статично IP на този рутер за вътрешната мрежа. Предлагам ви да му зададете IP: 192.168.0.253
 2. Преди да продължите с настройките е важно да разберете, че може да се наложи да върнете няколко пъти настройките на производителя поради пропуснати стъпки от обяснението, защото спрете ли един път DHCP сървърът вече става малко по-трудно да се вържете към него.
 3. На този рутер е важно да деактивирате DHCP сървърът. Два DHCP сървъра в една мрежа не работят, защото постоянно се бият кой да раздава IP адреси.
 4. След като сте спрели DHCP сървъра и сте му задали статично IP за вътрешната мрежа всичко е готово, за да преминете към следващата стъпка, а тя е да закачите през LAN портовете двата рутера. WAN портът на този рутер няма да се ползва с така направените настройките.
 5. Ако сте допуснали грешка в предната стъпка върнете фабричните настройки на рутер 2 и започнете отново. :)
 6. Ако сте готови с рутер 2 следва да прекарате кабел от рутер 1 до рутер 2. Кабелът трябва да излиза от някой от LAN портовете на рутер 1 и да влиза в някой от LAN портовете на рутер 2. За бързо четящите и пропусналите, кабелът от рутер 1 влиза в LAN, а не във WAN порта на рутер 2.
 7. Ами готови сте. Сега би трябвало и двата рутера да пръскат WiFi, като първият раздава през DHCP сървърът адреси на всички закачени към двата рутера.

Забележки:

 1.  Рутер 1 ще бъде главния за цялата мрежа. Ако искате да запазите някое IP за определено устройство или искате да промените нещо по DHCP настройките, трябва да го направите през рутер 1.
 2. С така направена топологията, можете допълнително да закачите колкото си пожелаете рутери един за друг. Като условието е всеки следващ да бъде с настройките на рутер 2, но с различно IP в диапазона 192.168.0.240 - 192.168.0.252

Забележки:

 1. За да се закачите повторно към този рутер или трябва да е закачен към мрежата или трябва да зададете статично IP на устройството което ползвате. Ако е Windows лаптоп/десктоп отивате на Start Menu/Run въведете ncpa.cpl и натиснете ENTER. Трябва да ви се отвори Network Connections. Изберете устройството на което искате да зададете статично IP и натиснете върху него с дясното копче след това изберете Properties. Намерете къде пише Internet Protocol Version (TCP/IPv4) и кликнете два пъти с лявото копче на мишката. В прозорецът, който се отвори изберете "Use the following IP address". За IP address въведете 192.168.0.1 и натиснете ОК. Сега влезте в рутера като въведете в браузър по ваш избор 192.168.0.253. Въведете нужните пароли.
  След като направите промените върнете настройките както си бяха.
 2. Ако не ви се занимава с по-горната стъпка. Просто изключете рутер 2 от рутер 1 и му върнете фабричните настройки и повторете процедурата за рутер 2.