СЕРВИЗ WEB ОЩЕ ПРОМОЦИИ
BG

Как да се защитим от кражба на лични данни във facebook

Последна промяна: 2014-10-24 13:54:29

В днешно време кражбата и злоупотреба с лични данни е много по разпространена отколкото много хора си мислят. С натискането на един бутон ние можем да споделим цялата информация без дори да разберем, че сме го направили. А с и излизането на facebook това стана дори още по лесно и много хора започнаха да правят пари от продажбата на лични данни на E-mail листове, а както видяхме и в последната една година и по избори.

 

В днешното време има стотици фалшиви фишинг сайтове, които правят точно това. Дебнат неинформирани потребители сами да се хванат на кукичката.

 

Как става това? Много лесно. С натискането на един привидно бутон like в страничен сайт от facebook. Всички сме срещали мними постове с гръмко име и завалдяваща картинка във facebook препращащи ни към трети сайт, който ни кара "уж" да харесаме страницата им във facebook, но дефакто зад този бутон се крие злонамерена личност, която цели единствено и само да открадне личните ви данни и не го интересува какво има да сподели с вас стига само да е свършило работа и да сте се хванали на scam-a му.

 

Какво ще направи с информацията след това? Ще я продаде и ще изкара от вашето виртуално аз пари. А какви ще са последвията за вас? Най-малкото ще бъдете включен в някой E-mail лист и ще започнат да валят нежелани рекламни материали към вас.

 

Но как можете да се предпазите? Просто е! Не отваряйте линкове от познати и непознати хора, които ви изглеждат съмнителни. За това facebook след последното обновяване на сървърите направиха така, че легитимните сайтове от който са постовете сами да пускат preview на съдържанието без звук. Дори и много хора да се дразнят, точно на тази нова функционалност идеята е че веднага с просто око може да се види кой видео пост е легитимен пред facebook и кой е към трети страни с непроверено и непотвърдено съдържание.

Допълнително, за да се защитите можете да ползвате и контролът върху споделяните постове и да блокирате, скривате или репортвате потребителя или самия пост. Ето и от къде можете да направите това:

 

facebook post control

 

С опознаването и ползването на това меню вие не само ще започнете сами да се пазите от злонамерени сайтове, но и ще изчистите значително съдържанието на стената си във facebook от спам постове, които сами се разпространяват без желанието на потребителите.

 

Ако някой ви спре на улицата и ви каже дайте да ви видя личната карта и да ви запиша всички данни от нея съм сигурен, че няма да се съгласите и няма да си дадете картата. Защо тогава трябва да се съгласявате на всеки сайт, който ви казва, че за да гледате неговото съдържание вие трябва да го харесате първо. Сайтовете с добра репутация не правят така.

 

Сърфирайте с главите си, а не с емоциите си. Ако има интересен клип на един такъв сайт, то със сигурност ще го намерите и в YouTube или vBox. Въпрос на търсене.

 

 

Лек ден от мен и нека силата бъде с вас!!!