СЕРВИЗ WEB ОЩЕ ПРОМОЦИИ
BG

Как да изберем нов лаптоп

Последна промяна: 2014-12-16 14:02:06

Идват празниците, започва поредната серия от промоции във веригите на различните продукти. В тази статия ще се опитам да ви помогна и да обясня какво да гледате и какво да търсите при закупуването на нов лаптоп.

На пазара в момента се предлагат най-различни нови модели от известни и не толкова известни марки, дори вече могат да се намерят и  поръчкови модели. Но това е за друга статия и повече хора, които търсят поръчков лаптоп вече са наясно с нещата, които ще опиша тук.

Първото нещо за което трябва да гледате е дали случайно няма някой сертифициран за Windows 10. Защо ще питате. Защото 2015 година се очаква офицалното излизане на Windows 10, а той ще бъде безплатен за домашна употреба, което ще е голям плюс за потребители. Най-малкото е че вече няма да се инсталира модифицирана по една или друга линия операционна система.

Второто нещо за което трябва да гледате е кой е производителя. Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Fujitsu Siemens и т.н. Някой ще кажат няма разлика. Не е точно така, защото някой марки, като Lenovo ползват най-различни трикове за заключване на хардуера и единствените драйвери, който можете да инсталирате са техните. От една страна сте сигурни, че всичко ще работи нормално, но от друга страна при излизане на нови подобрени драйвери за вашия хардуер вие няма да можете да ги инсталирате докато Lenovo не ги пуснат през тяхната система, а това става много рядко и почти никога, освен ако няма някакъв сериозен проблем с настоящите. Другото, което е че ако те не изкарат драйвери за нова операционна системи, вие ще си останете на старата.

Третото което ви интересува е имат ли тези производители гаранционен сервиз в България и с каква репутация е. HP и Dell примерно са едни от производителите, които държат много високо ниво на сервизите си и това вдъхва доверие в клиентите им и знаят, че продуктът който са закупили поне в гаранционния срок при нужда ще бъде в добри ръце.

След като сте се спрели на марката и производителя идва ред на избирането на модела. Естествено, че първо ще гледате дали ви харесва на външен вид. Все пак вие ще си го ползвате и ако има нещо, което ви дразни още от самото начало няма да можете да го превъзмогнете с времето. Примент ако ви трябва NumLock, а моделът, който ви предлагат е без, няма да можете после да добавите вграден. Така, че ДА, важен е външния вид. След като сте се спрели на външния вид идва време за техническата част.

 

Процесор:

Това е най-важната част на вашия лаптоп. Дали ще е AMD или Intel не е от голямо значение, и двата производителя си имат предимствата и недостатъците, но като производителност почти нямат разлика.

Intel процесорите са по разпространени включват по-добра подръжка и разновидност, работят на по-ниска температура, което е важно за мобилните устройства, каквито са лаптопите. i3, i5, i7 единствената разлика е в това какво вие имате нужда. Ако искате лаптоп който да ви изкара повече от 3 години ориентирайте се поне към i5 процесор, за маниаците i7, i3 е повече като за бюджетен офис компютър.

AMD процесорите на нашия пазар са представени много слабо и с едни от най-слабите процесори на производителят. AMD са известни с по-високата си температура на работа, което при лаптопите е критично. Проблемът се явява след около година, когато вече по вентилатора се е насъбрал прах и се е образувала гъбичка спираша притокът на виздух. Тогава температурата се покачва още повече. За самия процесор това не е проблем, но поради фактът, че охлаждането е комбинирано за процесора, чипсета и видео картата това вече е проблем. Чипсетът и видео картата също нямат проблем с работата на по-високи температури, но понякога без потребителят да разбере при покачване на температутара и внезапно преместване на лаптопът чипсетът или видео картата може да се разпоят, което води със себе си само неприятности.

Нашият съвет е да се ориентирате към i5 процесор на Intel и да следите работната температура на процесора.

 

RAM:

В днешно време всички операционни системи са гладни за рам памет. Минималното количество рам, което се изисква в днешно време е 6GB. Вярно е че Vista и 7 ще работят ще годе нормално и на 3GB или дори и на 2GB, но поради промени в използването на ram паметта след Windows XP, колкото повече рам имате толкова по-добре за вас. Също така е важно да знаете и че при нужда ще можете спокойно да ъпгрейднете рама на 8GB или дори на 16GB. Но за сега 6GB са ви напълно достатъчни.

DDR33 или DDR4 е следващото нещо което ви интересува. В момента на пазара DDR3 доминира. Максималния размер на 1 модул рам е 8GB, което означава, че ако лаптопът ви има 2 слота за рам максималното, което ще можете да ползвате са 16GB. DDR4 е бъдещето. За в момента почти не се срещат лаптопи на нашия пазар, които да поддържат DDR4 памет. Максималното количество, което ще може да се инсталира на 1 слот е 32GB.

Нашият съвет е да търсите система поне с 4GB на един слот и при нужда да можете да ъпгрейднете с още 2GB или 4GB.

 

Хард диск:

Хард дискът или HDD е устройството на което записвате операционната система и всички програми и файлове в това число и снимките и видео клиповете, които сте направили. Минималното изискване за Windows 10 е 16GB дисково пространство, като добавите и някой гладни за място програми бих ви посъветвал да не си купувате лаптоп с по-малко от 500GB хард диск. За препоръчване е 1TB. Скоростта на хард дискът ще е от значение само за хората със специални нужди, за обикновенните потребители почти няма да има разлика. Също както и кой е производителят на твърдия ви диск. Всичко вече е толкова стандартизирано, че само логото на различните производители е разликата в хард дисковете.

Същото важи и за SSD дисковете. Дори и доста по-бързи от HDD обикновения потребител няма да направи разлика между двата варианта.

Нашият съвет е да се съобразявате само с големината на вашият диск.

 

Видео карта:

На пазара се срещат основно 3 производителя на видео карти. Intel като производител на процесори и на чипсети предлагат нисък до среден клас решения интегрирани в самия процесор. За всекидневна употреба без употребата на сериозни игри и с употребата повече на онлайн игри са добър бюджетен вариант за видео карти.

Ако имате намерение да ползвате лаптопът за игра на игри тогава е важно да обърнете внимание на видео картата като за препоръчване е видео картата да не е интегрирана в чипсета или в процесора. Дали ще се спрете на AMD ATI или на Nvidia карта разликите са малки. Някой игри са по-добре оптимизирани за едните видео карти, други за другите, но като цяло и от двете ще останете доволни. Основна разлика може да намерите е ако процесорът ви е AMD тогава ATI картите се представят в някой отношение доста по-добро. Това се дължи на фактът, че AMD преди няколко години закупиха ATI и в момента инженерите разработват хардуерът така, че да е максимално съвместим по между си.

Ние ви препоръчваме Nvidia карти, понеже сме привърженици на Nvidia и през годините сме се уверили в качествената изработка и поддръжка на техните продукти.

 

 

Препоръчваните характеристика от нас са:

CPU: Intel Core i5

RAM: минимално 4GB, препоръчано 6GB

HDD/SSD: 1TB

Video Card: Nvidia

Производител: Acer, Asus, Dell, HP

 

Това са нашите съвети към вас за избирането на нов лаптоп. Ако имате допълнителни въпроси можете да ни и зададете на technopolice@tomchevi.com или на страницата ни във facebook/technopolicebg